Meer dan alleen een hobby

Puzzelen is goed voor je. Een houten legpuzzel van tig stukjes of een vormenpuzzel voor baby’s. Je hebt ontelbaar veel puzzels in allerlei soorten en maten. Puzzelen wordt vaak gezien als een leuke hobby, maar het is veel meer dan dat. Puzzelen is namelijk een training voor je brein. Het hoeft ook niet saai te worden, omdat je zo veel verschillende soorten hebt kan je altijd wel een nieuwe puzzel vinden die je nog niet hebt gemaakt. Je hebt vlakke puzzels maar ook 3D puzzels. Je hebt puzzels met weinig stukjes, als je hem snel af wilt hebben, maar ook puzzels met veel stukjes waar je wat langer over doet. 

Daag jezelf uit en ga vooruit

Ook de illustraties van puzzels verschillen erg. Er is bijvoorbeeld een puzzel wooden city kittens in London, waarbij er een plaatje van Londen op de puzzel staat. Daarbij is het grappige aan deze puzzels, dat de vormpjes van de puzzelstukjes niet standaard zijn. Zo is er weer manier waarop een puzzel van andere kan variëren. Het is goed om eens qua soort puzzel af te wisselen, omdat je brein dan weer eens iets nieuws voor zich krijgt. Het moet dan bijvoorbeeld via andere stapjes de puzzel oplossen, waardoor je oplossend vermogen zich moet aanpassen en zo getraind wordt. 

Ontwikkeling van bepaalde cognities

Omdat je je probleemoplossend vermogen traint door middel van puzzels, is puzzelen ook een goede bezigheid voor kinderen. Naast het oplossen van problemen ontwikkelen ze hiermee ook hun fijne motoriek, omdat de stukjes wel goed vast gezet moeten worden. Ook de oog-hand-coördinatie wordt getraind door middel van puzzels maken. Daarnaast is het ook nog eens geheugen training, omdat niet elk stukje past bij het andere stukje. Je moet dan onthouden, welk stukje niet paste. Alsof je nog niet genoeg leert met puzzelen, worden ook nog eens het concentratievermogen en het geduld op de proef gesteld. 

Aangepast puzzelen voor ouderen

Voor ouderen is puzzelen ook goed. Net als kinderen moet ouderen goed letten op hun fijne motoriek. Bij ouderen neemt dit namelijk vaak af, denk dan bijvoorbeeld aan ouderen die de ziekte van parkinson hebben. Als het niet meer lukt om te puzzelen heb je ook nog speciale puzzels voor ouderen. Deze puzzels hebben extra grote stukjes die voor meer grip zorgen. Daarnaast zijn het ook vrij weinig stukjes. Meestal zijn het puzzels van 12 of 24 stukjes. Vooral voor ouderen met dementie is dit een mooie bezigheid. Zo kunnen ze wel blijven puzzelen, maar dan aangepast. Daarnaast roept het plaatje van de puzzel vaak een nostalgisch gevoel op. 

Maak het een sociale bezigheid

Puzzelen is niet alleen cognitief en fysiek goed voor je. Het kan ook een mooie sociale bezigheid zijn. Puzzelen wordt vaak alleen gedaan, maar het kan ook prima samen. Tijdens het puzzelen kunnen jullie dan lekker kletsen over van alles en nog wat. Daarnaast ben je samen aan een soort projectje bezig, dus werken jullie eigenlijk als een soort team aan de puzzel. Dit kan de band samen ook versterken. Daarnaast krijgen jullie waarschijnlijk een soort teamgevoel als jullie samen de puzzel hebben afgemaakt. Zo is het dus ook goed om een socialer mens te worden. 

Geef een reactie