Op welke manier kun je een auto leasen?

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto zou er een kunnen kopen. Het voordeel hiervan is dat je daadwerkelijk gelijk de eigenaar bent van de auto, maar het heeft ook enkele nadelen. Zo moet je het bedrag voor de auto in 1 keer betalen. Daarnaast moeten alle administratieve zaken door jou zelf worden geregeld. Ook heeft het kopen van een auto als nadeel dat je alle kosten voor zaken als onderhoud, reparaties en verzekeringen allemaal zelf moet betalen. Zie je dit niet zitten, zou je ook een lease kunnen overwegen. Er bestaan verschillende vormen, waaronder die van de de operational lease auto.

De verschillende mogelijkheden van lease

Er zijn verschillende vormen van het leasen van een auto. Zo heb je onder andere de eerdergenoemde operationele lease. Bij deze vorm van leasen blijft de auto volledig eigendom van de leasemaatschappij. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de kosten van het onderhoud, eventuele reparaties en ook niet over de verzekeringen. Dit zit er namelijk allemaal bij in. Zoek je echter een fiscaal voordelige optie, dan zou je ook eens kunnen kijken naar zakelijk leasen elektrische auto. Dit is namelijk een fiscaal zeer voordelige mogelijkheid. Daarnaast bespaar je hierbij ook zeer op je brandstofkosten en uiteraard is dit beter voor het milieu.

Welke vorm moet je nou kiezen?

Er zijn hiervoor nu 2 vormen van lease bespreken, de zakelijke variant en het operationele leasen. Echter, je zult in economische zin bij deze opties nooit de eigenaar worden van de auto, in feite huur je hem dus voor langere tijd. Mocht je dit wel willen, dan zou je het financial leasen eens kunnen overwegen. Bij deze optie betaalt de leasemaatschappij in eerste instantie het volledig bedrag van de lease, en vervolgens los je hier een maandelijks bedrag op af. Hierdoor heb je zelf ook meer inspraak over zowel het beheer als onderhoud van je auto, en bijkomend voordeel is dat er bij deze optie meer kleuropties zijn.

Maar wat als je zzp’er bent?

Wanneer de situatie zich voordoet dat zakelijk leasen geen goede optie is, bijvoorbeeld omdat je werkt als zzp’er, dan zou het private leasen van een auto eventueel een goede optie kunnen zijn. Dit is vooral voordelig in de situatie waarbij je zakelijk niet veel kilometers maakt en ook van plan bent om je auto privé te gaan gebruiken. Over het algemeen betaal je bij deze optie een vast bedrag elke maand. Ook kun je voor het aantal zakelijke kilometers dat je rijdt een bepaald bedrag aftrekken bij de omzet waardoor je minder belasting betaalt. Dit is in fiscale zin dus absoluut zeer voordelig!

Wanneer je een auto maar kortstondig nodig hebt

Als laatste is er ook nog een optie die perfect is voor wanneer je een auto wil gebruiken maar deze eigenlijk maar voor een korte periode nodig hebt en daarna niet meer. Wat je in een situatie als deze zou kunnen doen is kijken naar de optie van rental of short lease. Hierbij lease je een auto voor een zeer korte periode. Dit zou een maand kunnen zijn, maar het zou zelfs voor slechts 1 dag kunnen. De gemiddelde prijs die je hierbij per dag betaalt is gemiddeld hoger, echter is het contract hierbij flexibel en omdat je een korte periode leaset wordt het uiteindelijk bedrag dus niet hoog.

Geef een reactie