We gebruiken het allemaal en elke dag. We hebben het dan natuurlijk over tandpasta. Maar heb je ooit wel eens stil gestaan bij het soort tandpasta dat je gebruikt? Bij sommige problemen met het gebit of tandvlees is het beter om de juiste tandpasta te kiezen. In dit artikel geven we je meer informatie over de juiste tandpasta soorten.
Wat zit er eigenlijk in tandpasta?
Tandpasta bestaat voornamelijk uit fluoride en calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat is eigenlijk een krijt dat tot poeder is vermalen. Dit zorgt ervaar dat tandplak en andere voedselresten op de tanden en kiezen wordt verwijderd.
Soorten tandpasta
Er zijn verschillende soorten tandpasta. Hieronder geven we je een beschrijving van de meest voorkomende tandpasta’s in Nederland.
Kids tandpasta
Er is speciale tandpasta voor kinderen. Deze bevat doorgaans minder fluoride. Fluoride is erg scherp voor kinderen maar het kan ook veel schade aanrichten als ze er te veel van doorslikken. Sommige kinderen hebben namelijk de neiging om op tandpasta te kauwen en om het op te eten.
Tandpasta tegen tandsteen
Er is ook speciale tandpasta tegen tandsteen. Veel mensen hebben bij de tandartscontrole vaak te veel tandsteen. Hierdoor is er een speciale tandpasta tegen tandsteen. De anti tandsteen tandpasta zorgt ervoor dat er minder snel tandplak ontstaat en dat het bestaande tandplak wordt verwijderd.
Tandpasta tegen gevoelige tanden
Sommige mensen hebben overgevoelige tanden. Tandpasta’s zijn vaak erg effectief bij gevoelige tanden. Er zijn ook veel merken verkrijgbaar tegen gevoelige tanden. Vaak zit hier wel een verschil tussen de bestandsdelen bij de verschillende merken. Hierdoor is het altijd goed om diverse tandpasta’s te testen en te gebruiken. Als de klachten zullen toenemen, is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de tandarts om de oorzaak te achterhalen.
Tandpasta tegen gevoelig tandvlees
Naast gevoelige tanden hebben sommige mensen ook last van gevoelig tandvlees. Normale tandpasta’s hebben vaak natriumfluoride en geen tinfluoride. Diverse onderzoeken tonen aan dat tinfluoride beter is om tandvleesontstekingen te voorkomen. Wel is er nog de vraag of tinfluoride net zo effectief is bij het tegengaan van tandbederf.
Whitening tandpasta
Sommige tandpasta’s zijn ontstaan doordat de meeste mensen graag een mooi wit gebit willen hebben. Het gevaar zit ‘m juist in dat deze tandpasta’s vaak het tandvlees en het tandglazuur aan zullen tasten. Zorg ervoor dat je voorzichtig om gaat met deze tandpasta en beperk daardoor het gebruik tot maximaal 2 keer per week.
Homeopatische pasta’s
Voor mensen die homeopatische (genees)middelen gebruiken zijn er ook homeopatische tandpasta’s verkrijgbaar.
Biologische tandpasta’s
Een hype is natuurlijk dat alles biologisch wordt. Op zich een goede ontwikkeling. Maar wist je dat er ook biologische tandpasta’s verkrijgbaar zijn? In deze tandpasta zit geen fluoride maar wordt de tandpasta samengesteld uit plantenextracten, biologische oliën en mineralen.
Welke tandpasta het beste bij jou past is natuurlijk de vraag. Met deze beschrijvingen proberen we je een beetje wegwijs te maken. Maar wil je weten welke er het beste bij je past, neem dan contact op met je tandarts.