Zelf laminaat leggen

Met een nieuwe vloer kun je allerlei verschillende kanten op, want er zijn verschillende soorten vloeren die je kunt leggen. Een bekend soort is laminaat. Veel mensen kiezen hiervoor en laten dit leggen door specialisten. Echter kun je er ook voor kiezen om het laminaat zelf te leggen. Mocht je dit van plan zijn maar niet weten hoe of wat, lees dan vooral verder en doe wat handige tips op. 

Welk laminaat

Voordat je gaat beginnen is het misschien fijn om te weten welk soort laminaat je wilt, natuurlijk handig om dit geregeld te hebben anders heb je geen laminaat om te leggen. Ondanks dat er verschillende soorten vloeren zijn, zijn er natuurlijk ook verschillende soorten laminaat. Denk bijvoorbeeld aan grijs laminaat. Met een laminaat als dit zet je gelijk een toon in huis en dat is wat sommige mensen zoeken aan een laminaat. Het grijs laminaat van Lundia kent verschillende soorten laminaat en dan wordt er gedoeld op de patronen van het laminaat. Zo kun je je eigen keuze maken in de stijl die jij mooi vindt voor jouw woning.

De basis

Voordat je begint met laminaat leggen zijn er een paar elementen waar je rekening mee moet houden. Zo moet de ondervloer, oftewel de basisvloer waarop je het laminaat gaat leggen vlak zijn. Ook moet de basisvloer schoon en droog zijn, mocht de vloer vochtig blijven dan moeten er andere stappen worden ondernomen voordat je het laminaat daadwerkelijk kunt gaan leggen. Als je laminaat gaat leggen is het ook niet geheel onbelangrijk om te beschikken over het juiste gereedschap. Handig om bij de hand te hebben is bijvoorbeeld een meetlat en een potlood, maar ook een decoupeerzaag kan goed van pas komen.

De laatste stappen

Je kunt eindelijk beginnen aan het leggen van het laminaat als je alle andere belangrijke stappen van tevoren hebt uitgevoerd. Zit er een gebruiksaanwijzing bij het laminaat dat je hebt gekocht, dan is het heel verstandig om deze van tevoren door te lezen en ook tijdens het leggen van het laminaat bij de hand te hebben. Je wilt natuurlijk wel dat het goed gebeurt en niet dat je na een paar stukken erachter komt dat je helemaal verkeerd zit. Het is verstandig dat je het laminaat trapsgewijs legt, dus nooit twee planken met dezelfde lengte naast elkaar. De planken moeten natuurlijk wel goed op elkaar aansluiten, want je hoeft de randjes tussen de planken nooit te voelen als je het goed doet. Als je alles volgens de stappen doet moet ook het laatste stukje laminaat precies passen en ben je helemaal klaar met een klus die je zelf hebt geklaard!

Geef een reactie