Waarom is een bouwkundige keuring zo belangrijk?

Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een woning is het altijd zo dat je graag zal willen weten hoe de staat van dat vastgoed nu precies is. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Veel mensen kopen namelijk slechts één keer in hun leven een woning wat ervoor zorgt dat ze slechts over een zeer beperkte kennis beschikken over bouwen en verbouwen. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring door een expert zorgt ervoor dat je eigenlijk zelf helemaal niet over een bepaalde bouw gerelateerde kennis dient te beschikken, integendeel. Een expert voert voor jou een min of meer complete controle uit waardoor heel wat vervelende verrassingen kunnen worden voorkomen. Een overzicht van de belangrijkste voordelen van dit type keuring krijg je op deze pagina.

1.) Je krijgt een goed zicht op het onderhoud dat is uitgevoerd

De mate waarin je al dan niet rekening moet houden met extra kosten op de korte of middellange termijn is grotendeels afhankelijk van de correctheid waarmee het onderhoud is uitgevoerd. Veel mensen staan er vaak niet bij stil, maar een achterstallig onderhoud kan in de praktijk zorgen voor niet onaanzienlijke extra kosten. Voor veel mensen die bijvoorbeeld al hun spaargeld in een eigen woning hebben moeten investeren is dit natuurlijk nefast. Zorg er dus voor dat je voor aankoop van een huis altijd weet welke onderdelen mogelijks binnen afzienbare tijd een opfrisbeurt nodig hebben. In het bijzonder achterstallig onderhoud aan bijvoorbeeld het dak kan op termijn niet onaanzienlijke gevolgen hebben. Hou hier dus zeker en vast rekening mee.

2.) Je weet aan welke eventuele extra kosten je, je kan verwachten

Het spreekt voor zich dat niet alleen eventueel achterstallig onderhoud bepaalde kosten met zich mee kan brengen. Wat namelijk bovendien ook te denken van allerhande bestaande vormen van schade? Met name vochtschade is op dit vlak een zeer belangrijke factor. Door goed in kaart te laten brengen van welke mogelijke vormen van schade er sprake is in de woning is het mogelijk om precies te achterhalen welke eventuele extra kosten je nog zal moeten betalen. Ook dit zorgt er uiteraard voor dat je geen rekening meer zal moeten houden met onverwachte financiële verrassingen.

3.) Je beschikt over een extra troef tijdens de onderhandelingen

Nadat je een bouwkundige keuring hebt laten uitvoeren ontvang je altijd een rapport met daarin de bevindingen van de expert. Op deze manier weet je precies welke waarde het vastgoed heeft op de markt. Dit rapport kan dan ook zeker worden ingezet als belangrijke extra troef tijdens het voeren van de onderhandelingen. Alleen al daarom brengt een bouwkundige inspectie altijd haar geld op.

4.) Een bouwkundige keuring is niet zo duur als je zou denken

Voor heel wat mensen geldt dat ze hun volledige spaarrekening in de aankoop van een woning investeren. Daar is op zich niets mis mee, want de aankoop van vastgoed kan een interessante investering zijn voor de toekomst. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen zich dan ook de vraag stellen of ze wel nog extra moeten gaan lenen of bijvoorbeeld nog meer kosten moeten gaan maken voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Het antwoord op deze vraag zal je twijfels wellicht meteen wegnemen. In tegenstelling tot wat velen denken is het namelijk beslist niet zo dat een bouwkundige keuring laten uitvoeren erg veel geld kost. Sterker nog, de kosten staan in zeer schril contrast met de mogelijke kosten waarmee je kan worden geconfronteerd wanneer er onverwachte kosten worden aangerekend als gevolg van bijvoorbeeld achterstallig onderhoud.

Geef een reactie