Tafels: middelpunt van het huishouden

Tafels spelen een niet te onderschatten rol in het dagelijks leven van mensen. De tafel is het  meubel waaromheen we dagelijks samenkomen om de dag met elkaar te bespreken en samen te eten. Op deze manier faciliteren ze op een belangrijke wijze de verbinding tussen mensen. In elk huishouden vinden we wel een of meerdere tafels terug. Bijvoorbeeld in de woonkamer, de eetkamer of in de keuken. Maar ook in een restaurant, koffiezaak of bibliotheek speelt de tafel een belangrijke rol. Mensen uit de buurt maken samen een sterke gemeenschap door samen te komen op gemeenschappelijke plaatsen en een tafel maakt dat samenkomen gemakkelijk en vanzelfsprekend. Al met al is het gemakkelijk de rol van de tafel te onderschatten, maar wie van plan is een tafel te gaan kopen, doet er goed aan het belang van de tafel in het dagelijks leven mee te wegen in de keuze. In dit stuk lees je wat meer over de verschillende soorten tafels.

Wat voor tafels zijn er allemaal?

Van alle meubelstukken die we als mensen in gebruik hebben is de tafel misschien wel de belangrijkste. Dat begint bij het feit dat vrijwel elk huishouden er een of meerdere in huis heeft. We zouden zelfs kunnen stellen dat de tafel het centrale meubelstuk is waaromheen het huishouden zich vormt. Elke avond weer nemen de gezinsleden samen plaats aan de eettafel of de keukentafel om samen een maaltijd te delen en te bespreken hoe het hen die dag vergaan is. De tafel is daarmee een plek die een centrale rol inneemt in ons aller leven. De vorm van een tafel is dan ook vaak afgesteld op het gezelschap dat eraan plaatsneemt. Zo zul je bij een groot gezin een grote vaak rechthoekige tafel vinden, terwijl een vierkante of ronde tafel in wezen meer geschikt is voor kleinere gezelschappen. In publieke ruimtes vinden we vaak langwerpige, dus rechthoekige of ovale versies terug. Als het gaat om tafels waaraan veel mensen plaatsnemen, zijn ronde of vierkante varianten onhandig, omdat er in het midden van de tafel veel ruimte verloren gaat. 

Planken op poten

In wezen zijn tafels niet veel meer dan een tafelblad, dat bijvoorbeeld kan bestaan uit een of meerdere planken, en een aantal poten. Omdat we zodoende amper materiaal en gereedschap nodig hebben om een tafel op poten te zetten, kunnen we zien waarom de tafel zo een centrale plaats in ons dagelijks leven in heeft kunnen nemen. Zelfs met een oude deur en twee kratten kunnen we immers al een tafel van behoorlijk formaat neerzetten. 

Uit het juiste hout gesneden

Bij het maken van tafels is hout nog steeds het meest gebruikelijke materiaal. Met hout kunnen we immers mooie, maar ook zeker stabiele en gebruiksvriendelijke varianten maken waaraan het prettig plaatsnemen is. Er zijn vele verschillende soorten hout en bij het maken van tafels is het dan ook veelal een kwestie van smaak welke soort gekozen wordt om een tafel van te maken. Voorbeelden van hout dat veel gebruikt wordt zijn eikenhout en ander soorten hardhout, maar tegenwoordig zien we ook steeds meer opties die vervaardigt zijn uit bamboe. Bamboe wordt vaak gezien als een milieuvriendelijke keuze omdat het zeer snel groeit en dus een duurzame bron van hout vormt voor de productie van grote hoeveelheden tafels. Klik hier om naar onze website te gaan.

Geef een reactie