Eiken eettafel – samen genieten aan het stoere hout

Vooral als je een landelijke interieurstijl voorop staat, is natuurlijk de eiken eettafel een niet te missen meubelstuk. Een royale eettafel met een massief eiken blad draagt zeker bij aan de landelijke woonstijl. Zoals bij elke tafel is ook bij eentje van hout juist het tafelblad bepalend voor sfeer en stijl. Er zijn glad afgewerkte bladen waarin de spiegels van nieuw eikenhout mooi overkomen. Er zijn ook eettafels van hergebruikt eiken. Dit hout heeft een tweede leven gekregen en laat vaak een prachtig patina van doorleefdheid zien. Echt een tafel met karakter en geschiedenis. 

Een eettafel is een belangrijke keuze

Je gaat natuurlijk eerst goed een eiken eettafel met andere tafels vergelijken. Want een tafel is als een magneet in je woonruimte. Die staat soms letterlijk maar altijd figuurlijk heel centraal opgesteld. Een tafel is het genoeglijke en soms zo nuttige hart van je keuken of kamer. Het is de plek waar iedereen uiteindelijk aan gaat schuiven. Om de post te bekijken, om spelletjes te doen, de krant door te bladeren, met kinderen de dag door te nemen. En natuurlijk om er van maaltijden te gaan genieten. Een eettafel is echter niet alleen een eetplek. Het is een brandpunt voor samenkomsten. Zodra je een kamer binnenkomt, is het eerste dat opvalt: de eettafel. Juist daarom loont het om eerst wat tafels met elkaar te gaan vergelijken, voordat je besluit welke eettafel bij jou en je interieur past.

Zeven punten ten faveure voor de eiken eettafel

Ga je voor eiken? Dan kies je in meerdere opzichten voor kwaliteit. Want een tafel van eiken brengt het volgende met zich mee:

• resistentie (veel sterker dan fineer of vuren of grenen)

• hardhout (butst en deukt veel minder dan zachthout)

• tijdloos in het design (eiken is van alle tijden)

• weerstand tegen kromtrekken

• veelzijdig bij tal van interieurstijlen toepasbaar

• kenmerkende golvende nerven (veel uitstraling)

• kleinere ecologische voetstap (Europees eiken hoeft minder ver te reizen dan tropisch hardhout)

Twee nadelen bij een eiken eettafel

Natuurlijk kunnen sommigen ook een paar bezwaren opperen die bij eiken tafels horen. Zo wordt wel gezegd dat zulke tafels aardig aan de prijs zijn. Maar een goede eiken eettafel gaat dan wel weer heel wat jaren mee. Ook kunnen mensen gaan zeuren dat ze loeizwaar zijn. Dat kan een minpuntje zijn als je je tafel eens een andere plek wilt geven, maar dat is na een paar minuten tillen en schuiven over. Voordeel van gewicht is nu juist dat zo’n tafel zeer solide staat. Dat glazen dus niet meteen om dreigen te bibberen, als er eens iemand van tafel opstaat.

En wat gaat het worden: een grenen of een eiken tafel?

Als het om hout gaat, sta je snel voor de keuze tussen eiken of grenen. Een grenen eettafel is een stuk goedkoper dan eentje van eiken. Het basismateriaal (grenen) groeit namelijk sneller in bossen zodat de productietijd korter kan zijn. Grenen is verder stijf hout, dus wel goed om als eettafel te verwerken. Het is wel iets minder sterk dan een eiken eettafel. Grenen heeft onmiskenbaar een andere ‘look’ dan eiken. Dat uit zich vooral in de vele noesten die je in de tafelbladen terugvindt. Grenen past eigenlijk alleen in een landelijke woonstijl en is ook geschikt voor tuintafels. Bij eiken kun je veel kanten op: van klassiek tot Scandinavisch.

Geef een reactie