Een blokhut geeft je meer comfort en extra waarde aan je huis

We verblijven steeds meer en meer in onze tuin. Die gaan we namelijk steeds meer als een verlengstuk van onze leefomgeving zien. Daarmee valt de groeiende belangstelling voor een blokhut in onze tuin best te verklaren. Ben je ook een van de velen die voor een hut in hun tuin kiezen? De juiste kiezen is lang niet zo makkelijk dan je denkt. Je hebt ze namelijk in allerlei verschillende soorten, vormen en materialen. Kies je blokhut niet lukraak, maar doordacht. Zo geniet je nog meer van je een prachtig exemplaar in je tuin.

Waarom een hut als deze in je tuin?

De juiste keuze hangt van meerdere factoren af, met name waar je de blokhut voor wilt gaan gebruiken is van belang. Ben je van plan hem te gebruiken als extra opbergruimte? Of wil je zo nog meer van je tuin kunnen genieten? Velen richten dit soort hutten in als extra werk- of kantoorruimte om ongestoord te kunnen werken.

De bouwstijl van je woning

Je blokhut vormt een geheel met je tuin en je woning. De klassieke vorm is en blijft populair, maar moderne hutten in bijvoorbeeld een Engelse cottage stijl maken hun achterstand goed. Ze zijn dan ook zoveel meer dan een eenvoudige opslagplaats. We hebben ook meer en meer oog voor luxe en comfort. Dat weerspiegelt zich natuurlijk ook in onze blokhutten. We stellen dan ook veel meer belang in de stijlen waaruit gekozen kan worden.

Kies altijd voor materiaal met een kwaliteitslabel 

Kies voor een kwaliteitsvolle hut, deze zijn in de eerste plaats gemaakt van duurzaam hout. Blokhutten met een goedgekeurd kwaliteitslabel garanderen je deze kwaliteit. Met de groeiende populariteit worden steeds meer blokhutten aan echte dumpingprijzen aangeboden. Vaak laat de kwaliteit van deze blokhutten veel te wensen over. Ze worden vooral vervaardigd in Oost-Europese landen, waar ze met name hout van mindere kwaliteit gebruiken.

Blokhutten uit zachte houtsoorten

Het meest gebruikte hout voor blokhutten is zacht vurenhout. Deze houtsoort is afkomstig uit Noord- en Midden Europa en is in principe ongeschikt voor blokhutten. Valt je keuze toch op vurenhout? Laat deze dan eerst behandelen met een beschermende impregneerlaag om het hout goed te beschermen tegen de weersomstandigheden.

Hardhout voor je blokhut

Wat betreft de harde houtsoorten heb je de keuze uit padoek, merbau en itauba. Deze houtsoorten komen vooral uit Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië en zijn uitstekend voor de productie van duurzame blokhutten. Een behandeling tegen vocht hebben ze niet nodig. Het zijn sterke, kwalitatieve en duurzame houtsoorten met een lange levensduur.

Hout: het meest gekozen materiaal voor blokhutten

Hout krijgt vooral concurrentie van kunststofmaterialen en vooral van PVC. Een hut uit kunststof is duurzaam, weerbestendig en volledig recycleerbaar.

Je hebt de keuze tussen meerdere soorten blokhutten, namelijk:

  • gehoekte hut;
  • cottage;
  • met plat dak;
  • met zadeldak;
  • met schilddak;
  • met een mansardedak;
  • met piramidedak;
  • met wolfskap.

Bedenk dus goed voor je overgaat tot een aankoop waar je hem voor wilt gaan gebruiken en van wat voor soort materiaal de constructie moet zijn.

Geef een reactie