Gezonde en lekker kruiden

Elke chef-kok zal u vertellen dat de meeste gerechten baat hebben bij een vleugje kruiden. Of het nu gehakte peterselie is bovenop een bord pasta of een takje rozemarijn gestoofd met vlees en aardappelen, kruiden blazen elk soort gerecht nieuw leven in. Hun voordelen reiken veel verder dan de laatste hap van uw maaltijd. Veel populaire kruiden zitten ook boordevol gezondheidsvoordelen. Geen wonder dat ze al sinds de oudheid worden gebruikt voor alles van slaapmiddelen tot koortsverlagers. We hebben de top 10 van de gezondste kruiden op een rijtje gezet en uitgelegd waarom je ze zou moeten eten.

Basilicum

Basilicum is een sterk ontstekingsremmend kruid dat kan helpen bij pijnlijke gewrichten en zelfs bij artritis. Dit kruid wordt al eeuwenlang medicinaal gebruikt en is een hoofdbestanddeel van het gezonde mediterrane dieet. Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk heeft uitgewezen dat geconcentreerde extracten van twee soorten basilicum – Ocimum americanum en Ocimum tenuiflorum – bij orale inname de zwelling van gewrichten binnen 24 uur met 73% verminderen – net zo effectief als veel kunstmatige medicijnen met bijwerkingen!

Tip: https://www.naturalspices.nl/basilicum-gesneden-biologisch

Deze twee soorten basilicum groeien in Zuid-Azië en India, en worden vaak gebruikt in Ayurvedische medische behandelingen; de bladeren zijn iets kleiner dan die van het zoete basilicum dat op het westelijk halfrond te vinden is. Onderzoekers merken op dat hoewel alle basilicum het eugenol voor pijnbestrijding bevat, het in grotere hoeveelheden wordt aangetroffen in het Paasras.

Munt

In dit geval pepermunt, en de geneeskrachtige menthololie. Menthol staat bekend als een sterk krampstillend middel – het kalmeert de vernauwing van de spieren, vooral die van het spijsverteringsstelsel – en wordt vaak gegeven aan colonoscopiepatiënten om de pijnlijke kramp te stoppen. Menthol stimuleert ook de afscheiding van gal door de lever en de doorstroming naar de twaalfvingerige darm, wat een betere spijsvertering bevordert.

Oregano

Oregano (en de verwante marjolein) is een krachtig kruid, bekend als immuunversterker, schimmelwerend, EN antibacterieel. De werkzame stof in oregano is rosmarinezuur, een krachtige antioxidant waarvan in studies is aangetoond dat het de gezondheid van het immuunsysteem ondersteunt. Oregano heeft een van de hoogste antioxidant activiteit ratings, met 42 keer de antioxidant kracht van appels! De andere twee krachtige fytochemicaliën die in Oregano aanwezig zijn, zijn carvacol en thymol, beide krachtige antimicrobiële stoffen.

Rozemarijn

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Investigative Ophthalmology & Visual Science, ontdekten Dr. Stuart A. Lipton en zijn collega’s dat een bepaald bestanddeel van het kruid rozemarijn, genaamd carnosinezuur, de gezondheid van de ogen bevordert. Het doet dit door de productie van antioxidante enzymen in de cellen te stimuleren en het niveau van vrije radicalen te verlagen.

Naast het vertragen en behandelen van maculadegeneratie, kan carnosinezuur uit rozemarijn ook gebruikt worden bij de behandeling van bepaalde vormen van dementie.

Peterselie

Elke dag een klein beetje peterselie kan een lange weg gaan in het beschermen van je lichaam tegen cardiovasculaire problemen zoals beroertes, atherosclerose, en coronaire aanvallen! Peterselie is zo hart-gezond omdat het de belangrijke B-vitamine foliumzuur aanmaakt. Dit zuur kan je helpen bij het verminderen van homocysteïne, dat, hoewel het van nature in het lichaam voorkomt, de bloedvaten kan beschadigen wanneer het in hoge concentraties wordt aangetroffen.

Gelukkig helpt het folaat (of folacine) in peterselie homocysteïne om te zetten in onschadelijke moleculen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt. BONUS: het hoge gehalte aan chlorofyl in dit kruid vermindert ook halitose, dus de volgende keer dat je last hebt van een slechte adem, pak je een lepel rauwe peterselie en kauw je erop!

Tip: https://www.naturalspices.nl/peterselieblad

Dille

Iedereen die wel eens de hik heeft gehad, weet hoe afleidend en ongemakkelijk die kan zijn. Geen zorgen, dille kan helpen! De hik wordt meestal veroorzaakt door opgesloten gassen of allergieën – en dille kan bij beide helpen door zijn carminatieve en kalmerende eigenschappen. Als windafdrijvend middel dwingt dille opgesloten gassen door het spijsverteringskanaal, en zorgt ervoor dat ze het lichaam op een veilige manier kunnen verlaten.

Het vitamine-B complex en de flavonoïden die aanwezig zijn in de essentiële olie van Dille activeren de afscheiding van bepaalde enzymen en hormonen die kalmerende en hypnotiserende effecten hebben op de hersenen en het lichaam, waardoor mensen geholpen worden om een goede nachtrust te krijgen. Dit kalmerende, verdovende effect helpt ook de hik te verlichten die veroorzaakt wordt door allergieën, zenuwaandoeningen of hyperactiviteit.

Verse gebonden salie

Echte Salie, Salvia officinalis heeft een peperachtige smaak en wordt al eeuwenlang gebruikt om voedsel op smaak te brengen. De Chinese geneeskunde gebruikt al eeuwenlang een andere soort salie, Salvia miltorrhiza, vanwege haar helende en geneeskrachtige werking. Saliethee werd gebruikt om koorts te verminderen en het zweten te bevorderen.

Geef een reactie