Hoe vergelijk je nu het best een autoverzekering?

De autoverzekering is een in Nederland wettelijk verplichte verzekering. Dit geldt echter niet alleen voor Nederland. Eigenlijk is de zogenaamde WA-verzekering voor voertuigen in elk land van de Europese Unie een verplichte verzekering. Van zodra een auto in het verkeer wordt gebracht dient deze dan ook ten minste op die manier te zijn verzekerd. Is dat niet het geval? Dan pleeg je een strafbaar feit. De reden waarom deze verzekering wettelijk is verplicht is omdat iedereen op deze manier is verzekerd wanneer hij of zij met een gemotoriseerd voertuig de openbare weg opgaat. Wil je graag meer te weten komen over de autoverzekering en hoe deze nu precies het beste te vergelijken? Dan zal de informatie op deze pagina je daar zeker bij kunnen helpen!

Ga altijd eerst uit van het risico dat je loopt bij het autorijden

Op het ogenblik dat je een autoverzekering gaat vergelijken dien je altijd in eerste instantie stil te blijven staan bij het risico dat je loopt tijdens het rijden. Dat lijkt misschien op het eerste zicht een beetje vreemd, want eigenlijk loopt iedereen toch hetzelfde risico? Dat is niet helemaal waar. De twee onderstaande punten zullen eigenlijk bepalen hoeveel risico je nu precies loopt:

  1. Het aantal kilometers die je op jaarbasis aflegt;
  2. De waarde waar je voertuig over beschikt;

In eerste instantie moet er dus worden gekeken naar het aantal kilometers die je aflegt. Hoe meer kilometers dat zijn, des te groter ook het risico zal worden om geconfronteerd te worden met aanzienlijke schade aan je voertuig. Je zou dus kunnen stellen dat het afleggen van een groter aantal kilometers automatisch moet resulteren in het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering. Dit simpelweg omdat het risico op een ongeval ook (aanzienlijk) groter wordt.

Dit is echter niet alles. Zelfs wanneer je niet zoveel kilometers rijdt op jaarbasis is het namelijk mogelijk dat je toch een significant risico loopt. Wat namelijk wanneer je ervoor hebt gekozen om een vrij dure auto aan te kopen? In dat geval is elke kilometer die je doet in principe een risico. Het is hoe dan ook bij het afsluiten van een autoverzekering altijd zeer belangrijk om grondig aandacht te besteden aan deze verschillende zaken. Alleen zo zal je echt tevreden zijn over je verzekering.

Hoeveel budget heb je voor handen voor je autoverzekering?

Eveneens een niet onbelangrijk aandachtspunt voor wat het vergelijken en afsluiten van een autoverzekering betreft heeft te maken met het budget dat je voorhanden hebt. Tijdens een vergelijking zal het namelijk al snel duidelijk worden dat de kostprijs die je moet betalen voor een bepaalde autoverzekering behoorlijk kan verschillen. Wat dit betreft is de veruit voordeligste autoverzekering de zogenaamde WA-verzekering. Deze verzekering is goedkoop, maar kent ook een groot aantal beperkingen. Zo dekt ze uitsluitend schade in aan derden en dus niet aan je eigen voertuig. Dat is een belangrijk verschil ten opzichte van de uitgebreidere autoverzekeringen.

Het soort dekkingen waar je met je autoverzekering behoeften aan hebt wordt duidelijk gemaakt door rekening te houden met de aandachtspunten zoals eerder op deze pagina aangegeven. Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt gemaakt volgt het budget dat je moet voorzien voor je autoverzekering. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Je moet er immers rekening mee houden dat je de premie die je voor je autoverzekering dient te betalen niet éénmalig, maar wel elke maand opnieuw dient te betalen. Zorg er dus voor dat je deze zeker incalculeert in je periodieke uitgaven.

Is het mogelijk om te besparen op de prijs van je autoverzekering?

Het spreekt voor zich dat niet iedereen voor zijn of haar autoverzekering een even groot budget in petto zal hebben. Dat hoeft echter ook niet. Er bestaan immers meer dan voldoende mogelijkheden om te besparen op de kosten die je autoverzekering met zich meebrengt. Allereerst moet je uiteraard voor jezelf uitmaken welk soort verzekering je voor je auto moet afsluiten. Is dit namelijk een gewone WA-verzekering of een meer uitgebreidere verzekering? Wanneer je deze keuze hebt gemaakt zal de totale verschuldigde kostprijs van je verzekering meteen duidelijk worden. Vanaf dat ogenblik kan je beginnen met het schrappen van eventuele overbodige kosten waar je geen behoeften aan hebt. De onderstaande bespaartips kunnen in ieder geval zeer interessant zijn.

1.) Schrap de dekkingen waar je geen behoeften aan hebt

Veel mensen die (voor het eerst) een autoverzekering afsluiten kiezen er in eerste instantie voor om te kiezen voor het afsluiten van een zo compleet mogelijke verzekering. Daarmee wil men eigenlijk gewoon liever niets aan het toeval overlaten. Dat is natuurlijk een begrijpelijke keuze, maar in de praktijk gaat deze keuze ook steevast gepaard met vrij hoge kosten. Bedenk daarom altijd bij jezelf over welke dekkingen je autoverzekering echt moet beschikken. Alle dekkingen die je niet nodig hebt kan je dan eigenlijk eenvoudig schrappen. Dit kan reeds behoorlijk wat verschil maken.

Diks verzekeringen | Vergelijken, verzekeren, ontzorgen.

2.) Besteed aandacht aan het eigen risico

Een tweede belangrijk aandachtspunt voor wat besparen op de autoverzekering betreft heeft te maken met het eigen risico dat mogelijks wordt gehanteerd. Er wordt vaak niet bij stilgestaan, maar ook dit eigen risico oefent een niet onaanzienlijke invloed uit op de verzekeringspremie die je moet betalen. Dit is dan ook zeker iets om stil bij te blijven staan. Het verhogen van je eigen risico zal de periodieke verzekeringspremie weten te drukken. Daar tegenover staat echter wel dat je bij een eventueel schadegeval altijd wat meer uit eigen portefeuille zal moeten betalen. Maak voor jezelf dus vooral de afweging wat nu het belangrijkst is.

3.) Vergelijken verzekert je van de laagste verzekeringspremie

Zou je de kosten voor je autoverzekering tot slot graag zo beperkt mogelijk willen houden? Dan is het altijd een goed idee om eerst even een vergelijking te doorlopen. Zo’n vergelijking kan er dan ook in een mum van tijd voor zorgen dat je die ene goedkoopste autoverzekering weet af te sluiten. Hou je rekening met deze drie interessante bespaartips? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat je de verschuldigde premie voor je autoverzekering echt gevoelig kan verlagen.

Geef een reactie