Wanneer je een nieuw bedrijf begint, heb je de handen vol. Een ondernemingsplan schrijven, je concurrentie in kaart brengen, een bedrijfspand zoeken en inrichten, social media kanalen opzetten, je aanbod scherpstellen…the list goes on. Logisch dat je daarom misschien niet direct bij het afsluiten van verzekeringen stilstaat. Toch is het erg belangrijk je daarin te verdiepen. Hieronder alvast een aantal kort uitgelicht.
Verzekering voor je bedrijfspand
Wanneer je vanuit een bedrijfspand gaat werken dan verzeker je dit pand met een opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade die ontstaat aan jouw bedrijfspand, bijvoorbeeld na brand, diefstal of wateroverlast. Wat er aan zakelijke benodigdheden in het pand staat verzeker je met een inventarisverzekering. Hieronder valt de zakelijke inboedel die jij nodig hebt om jouw werk te kunnen uitvoeren. Deze verzekering is dus niet voor producten die je ter verkoop aanbiedt. Daarvoor is de goederenverzekering. Soms je kun één verzekering afsluiten waarbinnen zowel inventaris als goederen vallen. Let er daarom goed op wat precies gedekt wordt binnen een bepaalde verzekering.
Verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid
Wanneer je een bedrijf begint dan valt de aansprakelijkheid van je onderneming straks niet onder je eventuele persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Daarvoor heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Waar heb je die precies voor nodig? Voor het risico dat jijzelf, jouw eventuele medewerkers of jouw producten schade veroorzaken bij derden. Deze verzekering wordt door veel bedrijven, mkb’ers en zzp’ers afgesloten. Met name omdat een ongelukje in een klein hoekje zit. Je zult maar net een kop thee over de zakelijke telefoon van je klant morsen.
Verzekering voor beroepsaansprakelijkheid
Nog een aansprakelijkheidsverzekering; eentje die voor sommige beroepsgroepen zelfs wettelijk verplicht is. Denk onder meer aan notarissen, accountants en financiële adviseurs. Steeds vaker zijn er opdrachtgevers die alleen klussen uitbesteden aan ondernemers met een gedegen beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Wat deze verzekering dekt is onder meer de schade die ontstaat als gevolg van een beroepsfout.
Verzekering voor je bedrijfswagen
Ga je straks voor jouw bedrijf veel de weg op? Bijvoorbeeld omdat je een klusbedrijf of cateringservice begint? Of omdat je als consulent jouw klanten op locatie bezoekt? Dan zul je veel zakelijke kilometers rijden. Doe je dit een auto die op de balans van je onderneming staat, dan wordt jouw auto gezien als een bedrijfsauto en heb je een zakelijke bedrijfswagenverzekering nodig. Rijd je in een bestelbus? Dan is daarvoor een bijpassende verzekering bestelbus.
Andere verzekeringen
Hierboven zijn een aantal mogelijke verzekeringen kort benoemd. Naast deze verzekeringen zijn er nog tal van andere verzekeringsopties. Vergeet bijvoorbeeld de verzekeringen die je voor jezelf kunt afsluiten niet, zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast zijn er verzekeringen die steeds belangrijker worden omdat we in een digitale wereld leven. Denk hierbij aan een verzekering tegen schade na een cyberaanval. Welke verzekeringen precies voor jouw onderneming aan de orde kunnen zijn, is situatie specifiek. Een verzekeringsadviseur kan je wegwijs maken in alle verzekeringsopties.