Heb je wel eens een stekende pijn ervaren toen je opstond? Na een tijdje verdween de pijn en leek het wel zo goed als weg. Tot je weer na de rust ging bewegen. Herkenbaar? Dan heb je misschien wel last van een hielspoor. Dit is een pijnlijke en vervelende blessure. Maar wat is een hielspoor precies en hoe krijg je een hielspoor?
Wat is een hielspoor?
De medische benaming van een hielspoor is calcaneusspoor. Dit is een pijnlijke en vooral een vervelende blessure. Tijdens deze blessure ervaar je een stekende pijn in je hiel. Vooral als je na de rust weer in beweging komt. De pijn komt van de aanhechting van je peesplaat en je hielbot. In je voet loopt een grote en brede pees, deze pees wordt ook wel peesplaat genoemd. Dit zorgt voor een goede aanhechting met je voet en zorgt voor een goede afwikkeling bij elke stap. Bij een hielspoor is deze aanhechting over belast. Er zijn dan kleine schueren, ontstekingen en irritaties ontstaan. Als reactie op deze overbelasting gaat je lichaam extra bot aanmaken. Je lichaam probeert zich steviger te maken. Het aanmaken van extra bot kan tot verkalking leiden. Dit is niet wat de pijn veroorzaakt. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking in de aanhechting. Dit zorgt ervoor dat jij een vervelende en stekende pijn ervaart.
Hielspoor klachten
Hielsporen zijn nog best moeilijk te herkennen. Vele symptomen zouden ook naar andere aandoeningen kunnen verwijzen. Het is daarom nog best lastig om een hielspoor te kunnen herkennen. Er zijn toch wel een aantal symptomen waaraan je een hielspoor kan herkennen. Je kan een hielspoor herkennen aan een felle en stekende pijn in je hiel. De pijn wordt ook wel beschreven als een mes of speld die in je voet prikt. Dit voel je als je vanuit een ruststand weer gaat bewegen. Een hielspoor doet voornamelijk veel pijn na een moment rust. Dit komt doordat je tijdens de rust je spieren en pezen weinig/nauwelijks gebruikt. In deze tijd verkorten je spieren en pezen. Ze worden stijver. Als je weer gaat bewegen komt er druk op je peesplaat te staan. Dit kan even pijn doen, maar na een tijd lijkt de pijn weg te zijn of wordt de pijn doffer. Dit komt doordat de zenuwen gewend raken aan de druk. Daarnaast kan je een hielspoor herkennen aan een lichte zwelling onder je hiel. Als je er op drukt doet dit pijn. Ook voelt de zwelling warm aan. Wil je zeker weten of je last hebt van een hielspoor? Ga dan langs de huisarts. Die kan de juiste diagnose stellen.
Oorzaak hielspoor
Een hielspoor wordt veroorzaakt door overbelasting. Als de peesplaat ontstoken is ontstaan er irritaties, scheurtjes en ontstekingen. Dat kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Hielsporen ontstaan vaak door afwijkende voetstanden. Hier kun je denken aan een platvoet of een holvoet. Een afwijking in de voet kan sneller leiden tot een overbelasting van de peesplaat. Je voet probeert de voetstand te corrigeren. Hierdoor komt er veel druk op te staan. De druk is dan verkeerd verdeeld. Er komt een grote rek-trekkracht op je spieren te staan. Dit kan tot overbelasting leiden. Een andere reden kan zijn door sporten of overgewicht. Tijdens het sporten of overgewicht komt er veel druk op je voeten en enkels. Een andere reden kan zijn dat je schoenen weinig tot geen ondersteuning en demping bieden. Heeft je schoen een goed voetbed? Biedt je schoen stabiliteit? En zit er een goede demping in? Het is daarom goed om kritisch naar je schoenen te kijken.
Bron: Skystep