Verslaafd zijn is een probleem dat helaas steeds vaker voorkomt. Dit is niet alleen vervelend voor de verslaafde zelf maar ook voor zijn/haar omgeving. Het heeft een effect op iedereen die om moet gaan met de gevolgen van de verslaving. Het is voor alle partijen daarom van belang dat er zo snel mogelijk wat aan de verslaving gedaan wordt.

Waarom raken mensen verslaafd?

Natuurlijk is het zo dat de een gevoeliger is voor een verslaving dan de ander. Het kan in je genen zitten. Sommige mensen gebruiken meerdere keren een bepaalde drug en kunnen dit daarna makkelijk weer links laten liggen. Maar sommigen hoeven maar één keer in aanraking te komen met een bepaalde drug en kunnen direct verslaafd zijn. Het hebben van een drugsverslaving kan ook gezien worden als het afhankelijk zijn van de drug. Afhankelijk omdat verslaafde personen zichzelf niet meer leuk/gezellig/grappig vinden als ze nuchter zijn en daarom bepaalde situaties niet meer zonder kunnen. Een andere kant is dat er mensen zijn die juist drugs gebruiken om te even te vergeten wat ze meemaken. Ze hebben bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie, een overleden geliefde of andere persoonlijke problemen waar ze mee moeten dealen. Dit is natuurlijk erg lastig en voor sommigen is het gebruiken van drugs een soort uitweg om niet met deze problemen om te leren gaan.

Wiet verslaving

Omdat cannabis in Nederland half gelegaliseerd is, lijkt het wel alsof deze drug steeds minder een taboe begint te worden. Bijna 30% van de Nederlandse bevolking durft te zeggen wel eens wiet gebruikt te hebben. Zoals we net al zeiden zijn er mensen die dit een keer of een paar keer in hun leven doen en er niet zo veel aan vinden of er niet gevoelig voor zijn. Maar een groot deel daarentegen kan dat helaas niet zeggen. Deze mensen zijn verslaafd geraakt aan wiet. Zij gebruiken elk weekend, doordeweeks of zelfs meerdere keren per week. Dit is zeer zorgelijk want mensen die aan wiet verslaafd raken zullen merken dat ze het steeds lastiger gaan vinden om bepaalde dagelijkse situaties uit te voeren zonder eerst wiet gebruikt te hebben. Zij kunnen bijvoorbeeld niet op een natuurlijke manier in slaap komen of zelfs niet eens opstaan zonder wiet te roken. Afkicken van wiet is daarom van belang. 

Maar hoe herken je nou zo’n wiet verslaving?

Dit is een vraag die waarschijnlijk veel mensen zichzelf stellen. Van ouders tot geliefden tot familie en vrienden. Als jij je zorgen maakt of iemand die dichtbij je staat een wietverslaving maar het iet zeker weet, kun je letten op de volgende dingen:

  • Deze persoon is ongemotiveerd
  • Onderneemt weinig/niets
  • Hij of zij is vaak moe of futloos
  • Heeft weinig of geen interesse in zijn/haar omgeving
  • Is soms agressief of prikkelbaar
  • Er is een kans dat deze persoon depressief of angstig is
  • Heeft concentratieproblemen

Herken je deze symptomen? Dan is het van belang dat je met deze persoon praat en erachter komt of hij of zij hulp nodig heeft. Het kan namelijk lastig zijn om in je eentje van een verslaving af te komen.