Fysiotherapie: de oplossing voor verminderde beweeglijkheid

In het dagelijks leven zijn er veel handelingen en activiteiten die voor velen een belemmering opleveren. Zo is zelfstandig het huishouden doen voor een hoop personen een enorme klus en is sporten zelfs ondenkbaar geworden. Een hoop van deze belemmeringen en klachten vindt de oorzaak in het bewegingsapparaat, de spieren, gewrichten en botten, van de mens. Het paramedische beroep wat zich hiermee bezig houdt is fysiotherapie Helmond. Een fysiotherapeut helpt patiënten die problemen, zoals een verminderde beweeglijkheid en veel pijn, ondervinden met het bewegingsapparaat door middel van verschillende vormen van therapie.

Behandelplan

De patiënt zelf weet natuurlijk het beste waar de meeste problemen optreden en waar hij of zij het meeste last van in het dagelijks leven. Daarom is het gebruikelijk om de behandeling te starten met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek zodat de fysiotherapeut voor ogen krijgt waar het behandelplan op gericht moet worden om resultaat te behalen.

Soorten therapie

De fysiotherapie heeft verschillende technieken en behandelingen tot zijn beschikking om de doelen van de patiënt te behalen. Een van de meest gebruikte variant van therapie is oefentherapie, waarbij stabiliserende, spierversterkende en mobiliserende oefeningen worden gedaan om het functioneren van de patiënt te verbeteren.

Naast deze vorm van therapie zijn er echter nog een aantal andere therapieën die worden toegepast. Massagetherapie en fysische therapie zijn ook behandelingen die vaak worden gebruikt bij behandelingen aan het bewegingsapparaat. Fysische therapie is een vorm van therapie waarbij prikkels, zoals koude, warme en elektrische prikkels, worden toegediend. Door deze prikkels worden fysiologische reacties gestimuleerd waardoor verbeteringen in het weefselherstel en de zenuwgeleiding optreden.

Een combinatie van dit brede scala aan therapieën wordt toegepast in het behandelplan.

Opleiding tot fysiotherapeut

In Nederland is fysiotherapie een beschermd beroep, wat betekent dat iemand zich alleen een fysiotherapeut mag noemen als deze de benodigde studie heeft afgerond. Om fysiotherapeut te kunnen worden moet een vierjarige hbo-studie zijn afgerond en moet de persoon in het bezit zijn van een BIG-registratie.

Als fysiotherapeut moet je verschillende competenties in huis hebben zoals goed kunnen luisteren en inlevingsvermogen. Ook is fysiotherapie een beroep dat veel handigheid en uithoudingsvermogen benodigd, aangezien het een fysiek beroep is waarbij vaak kracht en een goede conditie nodig is.


Laatste nieuwe berichten