E-smoking: een gezond alternatief voor roken?

Het staat natuurlijk als een paal boven water dat sigaretten roken slecht is voor de gezondheid. Ondanks dat nog veel mensen het doen, wordt het langzaam aan minder populair. Het wordt steeds duurder en mensen zijn zich steeds meer bewust van de ernstige effecten van roken.

Wat steeds populairder is, is elektrisch roken. Elektrisch roken is zeker een stuk gezonder dan gewoon roken, omdat er geen tabak in e-sigaretten zit. In e-sigaretten rook je ‘liquids’ die een dikke damp geven in plaats van tabakrook. Deze e-liquids zijn er in talloze smaken.

Het effect van e-smoking op de gezondheid

Ondanks dat tabak – en tevens vele andere schadelijke stoffen uit gewone sigaretten – ontbreken in e-sigaretten, is er nog steeds veel discussie over de schadelijkheid hiervan. Een belangrijke factor is natuurlijk de hoeveelheid nicotine die je rookt. Dit kan namelijk variëren bij e-liquids. Nicotine is de verslavende stof van de sigaret.

Onderzoek toont aan dat door het ontbreken van de schadelijke stoffen uit gewone sigaretten de e-sigaret vele malen minder schadelijk is voor de gezondheid dan de gewone sigaret. Maar er wordt desalniettemin gewaarschuwd voor andere schadelijke stoffen in e-sigaretten, die de luchtwegen ook aan kunnen tasten. Het dampgedrag van e-rokers verschilt sterk onderling, en ook de schadelijkheid van verschillende e-liquids verschilt. Maar het structureel roken van e-sigaretten blijkt toch zeker schadelijk te zijn voor de gezondheid.

E-smoking als middel om te stoppen met roken

Structureel e-roken wordt dus afgeraden, maar e-roken kan wel enorm goed helpen bij het stoppen met tabak roken. Doordat de mate van nicotine verschilt tussen de gevarieerde e-liquids, kan dit afgebouwd worden, wat de afkickverschijnselen bij mensen die verslaafd zijn aan nicotine helpt te dimmen. De e-sigaret biedt rokers nog steeds een fijn rustmoment, en zeker met de grote variëteit aan e-liquids zit er voor ieder wel wat bij om van te genieten. Een ruim aanbod aan e-liquids is online handig te bekijken en te bestellen – ook weer een voordeel ten opzichte van de steeds minder makkelijk te verkrijgen gewone sigaretten.

Geef een reactie