Collageen gezondheid en beauty voordelen

Als je geïnteresseerd bent in de wetenschap van schoonheid, ben je waarschijnlijk wel bekend met collageen. Het is een populair supplement dat verkrijgbaar is in poeders, pillen en crèmes. Veel mensen melden een frisse, stevige en gezonde huid na het gebruik van collageen. Maar hoe werkt het eigenlijk? Wat zegt de wetenschap over de voordelen van collageen voor haar, huid en nagels?

Wat is collageen?

Het woord collageen komt van het Griekse woord kólla, wat “lijm” betekent. Het is in vele opzichten de lijm die je lichaam bij elkaar houdt.

Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt bij veel dieren, ook bij mensen. Het is het belangrijkste bestanddeel van het bindweefsel waaruit uw huid, botten, pezen, spieren en ligamenten zijn opgebouwd. Het zit ook in andere lichaamsdelen, zoals de bloedvaten, het hoornvlies en de tanden.

Collageen is opgebouwd uit 19 verschillende soorten aminozuren, met een overvloed aan deze drie:

– Proline

– Glycine

– Hydroxyproline2

Wat doet collageen?

Er zijn minstens 16 verschillende vormen van collageen. Het grootste deel van het collageen in het lichaam (80-90%) is type I, type II, of type III.

    Type I: Dit is het meest voorkomende type collageen in het lichaam. Het bestaat uit sterke, dicht opeengepakte vezels die de weefsels van je lichaam hun structuur geven. Collageen van type I is gram voor gram sterker dan staal.

    Type II: dit is het belangrijkste collageen in kraakbeen. Het beschermt gewrichten tegen schokken.

    Type III: net als type I biedt dit collageen structuur en is het een belangrijk bestanddeel van uw huid en organen.

Collageen neemt af met de leeftijd

Naarmate je ouder wordt, vermindert de productie van collageen. Het collageen dat wordt aangemaakt is van mindere kwaliteit. Hierdoor neemt de structurele integriteit van de huid en andere weefsels af. De belangrijkste zichtbare tekenen van dit verlies zijn veranderingen in de textuur van uw huid en de sterkte van uw kraakbeen en gewrichten.

Collageen begint op de leeftijd van 25 jaar af te nemen. Tegen de leeftijd van 60 jaar neemt het collageen in het lichaam van de meeste mensen aanzienlijk af. Bij vrouwen neemt het collageen na de menopauze dramatisch af.

Naast de normale afname die met de leeftijd komt, zijn er ook bepaalde levensstijlfactoren die een verlies van collageen veroorzaken.

– Overmatige suikerconsumptie

– Tabakgebruik

– Blootstelling aan UV-stralen

Kunt u collageen terugkrijgen?

Uw lichaam maakt op natuurlijke wijze collageen aan. Daarvoor combineert het aminozuren uit eiwitrijk voedsel zoals vis, rundvlees en kip met vitaminen en mineralen. Naarmate u ouder wordt, kan uw lichaam het vermogen verliezen om voedingsstoffen effectief te absorberen en te gebruiken. Dit is waar veranderingen in dieet, of collageen supplementen, kunnen helpen.9

Hoe werken collageen supplementen?

Onderzoek heeft aangetoond dat collageen supplementen een effectieve manier kunnen zijn om verloren collageen te vervangen.

Supplementen geven uw lichaam de vitale eiwitten die het nodig heeft om zelf collageen aan te maken. Collageensupplementen kunnen uw lichaam ook helpen om andere huidverstevigende stoffen aan te maken, zoals elastine, fibrilline en hyaluronzuur.

Gehydrolyseerd collageen en collageenpeptiden

Het lichaam kan collageen niet in zijn geheel opnemen. Wanneer het als supplement wordt ingenomen, moet collageen worden afgebroken zodat het in de bloedbaan kan worden opgenomen.

Om de absorptie te bevorderen, worden collageen supplementen meestal “gehydrolyseerd”. Dit betekent dat de lange ketens van aminozuren van collageen zijn opgesplitst in kleinere, gemakkelijk te verwerken deeltjes.

Leestip: collageen slikken effect

Deze kleinere deeltjes worden collageenpeptiden genoemd. Collageenpeptiden zijn een beter verteerbare en biologisch beschikbare vorm van collageen. Veel collageenpoeder of -supplementen die je in de schappen ziet liggen, zijn gemaakt van collageenpeptiden afkomstig van dierlijke bronnen. Marien collageen is afkomstig van vis.

Geef een reactie