Wat zijn zelfborende schroeven en wanneer heb je ze nodig?

Wanneer je een willekeurige bouwmarkt binnenloopt of op het internet op zoek gaat naar schroeven, kom je tot de ontdekking dat er enorm veel keuze is. Je hebt schroeven in verschillende maten, met verschillende koppen en ook nog eens in verschillende kleuren. Hoe bepaal je dan welke schroef je nodig hebt en wat zijn zoal de verschillen? Het is onmogelijk om alle mogelijke schroeven met elkaar te vergelijken, maar in onze blog willen we in ieder geval wel meer vertellen over zelfborende schroeven. Want wat zijn ze en wanneer heb je ze nodig?

Wat zijn zelfborende schroeven?

Zelfborende schroeven zijn schroeven die zoals de naam doet vermoeden schroeven die je direct in bijvoorbeeld het hout kunt draaien. Je hoeft dus niet voor te boren en dat is een groot voordeel. Zeker als je boren spannend vindt. Deze schroeven zijn dus vooral eenvoudig te bevestigen zonder dat je eerste een gat hoeft te boren. Je moet wel een klein gaatje maken voordat je met schroeven begint. Vervolgens zorgt de scherpe punt van de schroef ervoor dat die zichzelf in het materiaal hecht. Doorgaans kun je al met een simpele schroevendraaier uit de voeten, maar je zou eventueel ook een accuschroefboormachine kunnen gebruiken als je meer kracht wilt zetten.  

Verschillende soorten zelfborende schroeven

Als je dacht dat het eenvoudig is om met zelfborende schroeven aan de slag te gaan heb je het goed mis, want deze schroeven zijn ook in verschillende soorten verkrijgbaar. Welke schroef je kiest is vooral afhankelijk van de klus die je wilt klaren. Daarom bespreken we in onze blog verder welke varianten je kunt kopen. 

De scharnierschroef; scharnieren binnen een handomdraai bevestigt

De naam van de scharnierschroef laat niets aan de verbeelding over en inderdaad. Je gebruikt deze zelfborende schroeven voor het bevestigen van scharnieren. In deuren, ramen en kozijnen. Een bijzonderheid aan de scharnierschroef is dat deze volledig in het scharnier verzinkt. Dat is immers ook het effect dat je wilt bereiken. Het ziet er niet alleen netter uit, maar je voorkomt ook problemen met het openen en sluiten van ramen en deuren. Scharnierschroeven hebben ook altijd een platte kop waar ze dus ook aan te herkennen zijn.

Glaslatten bevestigen met zelfborende schroeven

Voor het bevestigen van glaslatten heb je zelfborende schroeven nodig. Dit is niet optioneel, omdat je bij het bevestigen van deze glaslatten geen of nauwelijks ruimte hebt om voor te boren. Je hebt dus schroeven nodig die je direct kunt schroeven. Je kunt overigens niet iedere willekeurige zelfborende schroef gebruiken voor glaslatten, want de speciale glaslatschroeven hebben onder de kop freesribben die voorkomen dat het materiaal gaat splijten of dat het glas beschadigd raakt. 

Tellerkopschroeven in combinatie met hout

Ga je hout tegen elkaar schroeven? Dan heb je tellerkopschroeven van Helix Schroeven nodig. Dit zijn extra stevige en zelfborende schroeven die voorkomen dat het hout kan splijten. Deze schroeven zijn enorm multifunctioneel en zijn voor vrijwel iedere klus te gebruiken. Te danken aan het speciale schroefdraad. Een ander pluspunt is dat tellerkopschroeven in verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn. Zo kun je de juiste maat voor je klus kopen of bestellen. 

Geef een reactie