Op zoek naar een nieuwe manier om jouw werknemers of een groep professionelen iets bij te schaven? Het addie model is waar je naar op zoek bent! Meerdere onderwijskundigen hebben al met behulp van Het addie model uitgestippeld hoe je stapsgewijs een gerichte, efficiënte en effectieve training creëert. Het addie model is namelijk breed inzetbaar, dus het kan gebruikt worden voor workshops en trainingen met deelnemers die uiteenlopende achtergronden hebben. Dat is zeker handig, zeker in onze tijd van globalisatie en het feit dat we werken met verschillende mensen van verschillende culturen! Wat houdt dit model eigenlijk in? En hoe kan het jou helpen met jouw persoonlijke Micro leerdoelen? We vertellen het je in dit blog.
Wat je moet weten over het addie model: analyse, design en develop
De vijf letters in het ADDIE model staan voor Analyse, Design, Develop, Implement and Evaluate. In deze volgorde moeten de stappen ook gevolgd worden. Bij het opzetten van een training begin je dus eerst met een analyse. Doe onderzoek naar de gewenste uitkomsten (stel dus Micro leerdoelen op), wat de doelgroep is en welke middelen je kunnen helpen bij het opzetten van de training en tijdens het geven van de training. In principe zet je dus de criteria op waar de training aan moet voldoen!
Bij de designfase ontwerp je uiteindelijk Micro leerdoelen, de inhoud en de vorm van de training. Zorg ervoor dat de doelen specifiek en meetbaar zijn. Uiteindelijk bouw je de training op (met de beste werkvorm) totdat het klaar is. Let hierbij goed op de criteria die je vastgesteld hebt bij de analysefase.
De laatste stappen: implement en evaluate
Tijdens de implementatie fase breng je de training tot leven en ga je het uit testen met een groep in de praktijk. Bereid de cursisten en de instructeurs zo goed mogelijk voor. Het beste is om al deze partijen al te betrekken bij de voorafgaande fases. Zo weten zij wat hun te verwachten te staat. Na de training ga je het gehele event evalueren. Zijn de leerdoelen bereikt? Zijn er veranderingen gekomen op de werkvloer? Op basis hiervan verwerk je de feedback voor toekomstige groepen en pas je zo nodig de training aan.