Tips voor het opstarten van een onderneming in de horeca

Een eigen horecazaak beginnen is een droom van veel mensen. Wat is er toffer dan gewoon een eigen gezellig cafeetje te hebben, of eigenaar te zijn van een kwaliteitsrestaurant? Niet veel in elk geval. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je een eigen horecabedrijf, met hulp van Horeca Webstore, wilt opstarten? Met onze adviezen maak je een goede start!

KvK inschrijving, Belastingdienst en andere startzaken

De eerste stap die je moet nemen als beginnen horecaondernemer is om een Kamer van Koophandel-nummer aan te vragen en je aan te melden bij de Belastingdienst als startend ondernemer. Open verder ook zo snel mogelijk een zakelijke bankrekening, zodat je je persoonlijke en zakelijke financiën vanaf de start goed uit elkaar kunt houden en het meubilair en de apparaten die je via Horeca Webstore koopt goed kunt administreren. Kijk ook of je, op basis van jouw financiële plan, voldoende startkapitaal hebt om je eigen horecazaak op te starten, of dat je geld moet lenen via de bank. DE rentes van geldleningen zijn momenteel laag, dus dat is zeker gunstig als je een groot bedrag denkt te moeten lenen voor de opstart van jouw horeacagelegenheid.

Locatie en vergunningen

Zoek vervolgens een geschikte locatie voor je restaurant of café. Controleer bij de gemeente of er volgens het gemeentelijke bestemmingsplan in het betreffende pand horeaca-activiteiten mogen plaatsvinden. Regel ook de vereiste vergunningen, zoals een tapvergunning en terrasvergunning. Ook moet je achter de muziekrechten aan, als je van plan bent om muziek in je horecazaak te gaan draaien. Ook heb je een zogenoemd HACCP-plan nodig, waarin staat hoe je de hygiëne in jouw bedrijf in de gaten houdt.

Koop alle apparaten, meubels en benodigdheden om je café of eetgelegenheid in te richten

Heb je eenmaal alle benodigde vergunningen in de wacht gesleept en alle formele zaken rondgemaakt? Dan is het tijd om je cafetaria, restaurant of café naar eigen smaak te gaan inrichten met spullen van Horeca Webstore. Barkrukken, tafeltjes, een goede tap, koelkaste, vriezers, een fornuis, en goede afwasmachine, et cetera: ga ervan uit dat je flink moet investeren om dit allemaal te regelen!

De afwerking: zorg voor voldoende sfeer!

Belangrijk is ten slotte dat je je horecazaak gezellig en sfeervol inricht. Daarna kan het eerst beginnen: zorg dat je voldoende klanten binnenhaalt en geniet vooral, naast het harde werken, van jouw project!

Geef een reactie