Winterstalling boot

Extra aandacht aan uw boot ter voorbereiding van de wintermaanden

Een scala aan diverse boten kennen enorm veel verschillende aspecten die uw aandacht nodig zullen hebben voordat u de boot gaat stallen. De voorbereidingen voordat de winter begint kunnen dus niet vroeg genoeg beginnen. Belangrijk is om uw boot goed na te lopen en betreft weersomstandigheden goed te beschermen tijdens de winter. Met variërende boten verschillen de voorbereidende werkzaamheden en onderhoud. En het is dus niet ideaal om de boot een hele winter achter te laten in het water. Bereid uw boot helemaal vaarklaar voor en geef uw boot wat extra aandacht voor het aankomende vaarseizoen om onverwachte onderhoud te voorkomen.

Wanneer kunt u het beste uw boot winterklaar maken?

Als u de boot jaarlijks voorziet van een onderhoudsbeurt zal u hoogstwaarschijnlijk weinig tot aan geen problemen tegemoet komen. Het is belangrijk dat de conditie van de boot in een goede staat is voordat u de boot naar de winterstalling brengt. Ter voorbereiding van een goed onderhouden boot en om zijn waarde te behouden is het belangrijk om dergelijke aanwezige spullen ergens anders op te bergen. Denk hierbij aan elektrische apparatuur, buiskappen, kussens, beddengoed en zeilen. Dit dient allemaal van boord gehaald te zijn voordat u de boot naar de winterstalling brengt. Dit is allemaal om uw boot vorstbestendig te houden. Controleer ook de plekken waar water kan blijven staan en vocht schade kan aanrichten. Zodoende heeft u daar geen omkijken meer naar als u de boot weer te water laat.

Waar moet u nog meer rekening mee houden om de boot winterklaar te krijgen?

Naast alle spullen opbergen is het ook belangrijk dat u niet vergeet de accu los te koppelen en de hoofdkraan van de gastank dicht te draaien. Controleer ook roest plekken, anodes, afsluiters, de schroef en waterslang van de toilet. Deze onderdelen kunnen bevriezen tijdens een strenge winterperiode. Het wordt daarom aangeraden om voor een winterstalling te gaan in een loods. Want als uw boot binnen staat heeft uw boot minder kans op beschadigingen door de winterperiodes. Zorg er wel voor dat u ruim op tijd op zoek gaat want er is genoeg vraag naar winterstallingen. Als laatste is een onderhoudsbeurt aan de buitenboordmotor ook geen overbodige luxe. Ook het romp, dek, tuigage en uitrusting kunnen door experts tijdens een onderhoudsbeurt nagekeken worden. Er zijn ook bedrijven die beschikken over een werkplaats bij de stalling.

Erkende bedrijven voor het stallen en onderhouden van uw boot?

Zowel waterloodsen als droge loodsen en havens zijn beschikbaar ter stalling van uw boot. Aangeraden is om uw boot binnen te stallen ter vermijding van de weersomstandigheden tijdens de wintermaanden. Mocht de boot in een stalling staan wordt ook aangeraden om de boot periodiek te controleren. Dit is gunstig om na het winterseizoen niet opeens om te hoeven kijken naar onverwachte onenigheden of schaden. Voor al het advies en informatie staan de werkplaatsen altijd open voor bezoek.
Geef een reactie